Universalis

Schermafbeelding 2020-11-17 om 17.02.41

Universalis is bedoeld voor ambitieuze vwo+ leerlingen met een vwo advies, die zich breder willen ontwikkelen, net iets meer willen weten en over grenzen heen willen (leren) denken door zelf veel te onderzoeken.

Ben jij nieuwsgierig, ambitieus, kun je zelfstandig werken maar ook goed samenwerken, ben je een creatieve denker en heb jij plezier in leren? Dan is Universalis iets voor jou!

Achtergrond

Ons Universalis onderwijs is gebaseerd op actuele veranderingen in het denken over onderwijs. De wetenschap reikte de afgelopen paar jaar allerlei nieuwe inzichten aan.

Onderzoek wijst uit dat als je elke dag op school aan sport doet, je beter presteert dan leerlingen die dat niet doen. Sport brengt je systeem op gang, waardoor ook de hersenen geactiveerd worden. Onze Universalis-klas begint dan ook de meeste dagen met een uur sport. 

Bij Universalis zijn er vier toetsweken waarbij er inzichttoetsen worden afgenomen. 

Bij Universalis zoeken we naar de verbinding tussen de verschillende vakken. Met name de universitaire wereld doet een beroep op het voortgezet onderwijs om de leerlingen te trainen in het leggen van verbanden. Universalis-onderwijs kent nog maar zeven leergebieden waarbinnen de traditionele (Old School) vakken zijn samengevoegd: sport, Nederlands, wiskunde, aarde & wereld, bèta, moderne vreemde talen en multimedia. 

Er zijn leerlingen die behoefte hebben aan meer uitdaging. Bij Universalis wordt er minder getoetst en worden leerlingen naast kennisoverdracht uitgedaagd om hun natuurlijke nieuwsgierigheid in te zetten. 

Volgens deze uitgangspunten leiden we op tot kritische en creatieve denkers die goed voorbereid zijn op een universitaire studie: Future Proof!

Zie het verhaal van een hoogleraar in de natuurkunde aan de universiteit van Harvard, Eric Mazur

Filmpjes over Universalis, gemaakt door onze eigen leerlingen!

Schermafbeelding 2020-11-17 om 17.03.38

Contact

Dhr. René Donker

coördinator van Universalis

Afdelingsleider onderbouw